Daha iyi sağlık hizmeti sunmak adına kararlı adımlar atan
Muş Devlet Hastanesinde son evre kanser hastaları için Palyatif Bakım Merkezi kuruldu.
Muş Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi Özgür Ömer Yıldız, Palyatif Bakım Merkezi ile ilgili tüm çalışmaların sonuçlandırıldığını kaydederek, “Bu merkezde son evre kanser hastalarına ve kronik rahatsızlıklardan muzdarip hastalarımıza hem manevi destek hem de tıbbi tedavi ve bakım desteği sunacağız. Bu konuda yıllarca acı çekmiş hasta ve hasta yakınları artık kendilerini evlerinde hissedebilecekleri bir merkeze kavuştular. İnşallah faydalı olabiliriz, acıları dindirebiliriz” şeklinde konuştu.
Bölgede ilkler arasında, Türkiye genelinde ise değişik eğitim araştırma hastanelerinde yer alan Palyatif Bakım Merkezi uygulaması,
Muş Devlet Hastanesi'nde dört yatakla başladı.
Muş Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi Özgür Ömer Yıldız, “Palyatif Bakım Ünitesi’nde son evre ağır hastaları olan ailelere ve hastalara gerekli sosyal ve psikolojik desteğin verilmesini amaçladıklarını belirterek, özellikle kronik rahatsızlıkları olan ve artık kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz durumdaki hastalara Palyatif Bakım Ünitemiz’ de hizmet sunulacaktır” dedi.
Yıldız, “Hastanemizde Palyatif Bakım Ünitesi hastane bünyemizde hizmet vermeye başlamış olup, ayrıca hastaların TV izleyeceği ve doktorlarıyla görüşmeler yapacakları geniş palyatif merkezi bulunmaktadır. Palyatif tedavi, hastada tedavi kaynaklı oluşan yan etki ve belirtilerin, başta ağrı olmak üzere, iştahsızlık, hareket kısıtlılığı gibi bulguların azaltılması ve hastanın konforlu bir son dönem geçirmesini sağlayabilecek hizmetlerin verilmesi amaçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Palyatif bakım, yeni tanı almış, tedavi sürecinde ve terminal dönemde (son dönem) olan hastalara uygulanacağını belirten Yıldız; “Hastalık sadece hastayı değil aynı zamanda hasta yakınlarını da etkilemektedir. Hasta yakınları hastalarının bakımı için işlerinden ve günlük aktivitelerinden geri kalabilir ve aynı zamanda bakım nedeniyle manevi olarak yorulabilir, ayrıca mali açıdan da zorluklarla karşılaşabilirler. Multidisipliner bir sağlık hizmeti olan Palyatif Bakım, anestezist, dâhiliye uzmanı, nörolog, cerrah, hemşire, din adamı, psikolog, sosyal ve sivil gönüllülerin bir arada bulunduğu bir ekip işidir. Burada önemli olan Palyatif bakımda ölümün doğal bir süreç olarak kabul edilmesi ve bu süreci uzatmaya ya da kısaltmaya yönelik bir uygulama ve planlama yapılmamasıdır. Hasta için gereksiz inceleme ve harcamalara izin verilmeden hastanın konforlu bir dönem geçirmesidir” şeklinde konuştu.
Hastane yöneticisi Yıldız ayrıca, Palyatif Bakım Merkezi’nin açılışının bugün yapılacağını söyledi.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!