Türkiye'nin en büyük ovaları arasında yer alan 84 bin hektarlık
Muş Ovası'nda erozyon sebebiyle tarıma dayalı arazilerin zarar gördüğü bildirildi.
Muş’ta ormanların bilinçsiz tahrip edilmesi ve akarsu kenarlarının ağaçlandırılmaması sebebiyle
Muş Ovası'nda tarım arazileri büyük ölçüde zarar görüyor. İlkbahar mevsiminde dağlardan akan suların, beraberinde getirdiği rüsumatın tarım arazilerine zarar verdiği açıklandı.
Ormanlık alanların tahrip olması ve ormanların azalmasının yanı sıra il genelinde yeterli ağaçlandırma çalışmasının yapılmaması sebebiyle Çar Çayı, Arak Çayı, Abdulbahar Deresi ve Soğurman Deresi'nin yataklarını her geçen gün genişletmesiyle tarım arazilerinin büyük zarar gördüğü vurgulandı.
Muş’ta ağaçlandırma çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, tarım arazilerinin korunması için ve erozyonun önlenmesi için ağaçlandırma çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini söylediler. Uzmanlar, “Tarım alanlarının zarar görmesinin sebebi, ormanlık alanların az olması nedeniyle ilkbahar mevsiminde kar sularıyla birlikte yüksek kesimlerden gelen taş ve toprak yığınlarının dere yataklarını taşırmasıdır. Dere yatakları her geçen gün genişlerken, bu durum karşısında tarıma dayalı araziler yok olmakla karşı karşıya kalmaktadırlar” şeklinde konuştular.
Uzmanlar, geven bitkisi gibi erozyonu önleyici bitkilerin hayvan yemi diye köylüler tarafından kesilmesinin erozyonu tetiklediğini söyleyerek, şunları kaydettiler; “
Muş ovasını çevreleyen dağların ağaçlandırılması aciliyet arz etmektedir. Bunun yanında ovadan geçen derelerin kenarları ağaçlandırılmalıdır. Özellikle ilkbahar mevsiminde dağlarda eriyen kar suları ve yağan yağmurlar da dağların tepelerin çorak olması sebebiyle erozyon açıkça görülmektedir.”
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!